Petauspatja sängyssä

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Petauspatjan pesun voi ajoittaa täkkien ja tyynyjen kanssa samaan aikaan, jolloin kaikki sängyn tekstiilit tulee pestyä kerralla. Näin et joudu erikseen muistelemaan, milloin mikäkin tekstiili on viimeksi pesty. Muista nämä, kun ryhdyt pesemään petauspatjan päällistä:

  1. Tarkista tekstiilistä pesuohje ja toimi sen mukaan. Yleensä petauspatjan päälliset pestään 40 asteessa. Suositus on pestä päällinen pari kertaa vuodessa, mutta pesussa kannattaa aktivoitua ihan viimeistään siinä vaiheessa, kun se alkaa tuoksahtaa tunkkaiselta tai siinä on silminnähtäviä tahroja tai tummentumia. Käsittele pahimmat tahrat tahranpoistoaineella, ja muista sulkea päällisen vetoketjut ennen pesua.

  2. Petauspatjan päällinen on painava tekstiili, minkä vuoksi on syytä varmistaa, että oma pesukone kestää sen pesemisen. Esimerkiksi 160 cm petauspatjan päällinen vaatii täyttöasteeltaan noin 15 kg pesukoneen, sillä pienempi kone voi rikkoutua liian painavan tekstiilin pesusta ja linkouksesta.

  3. Petauspatjan päällinen tulee kuivata ilmavasti, eikä sitä saa koskaan kuivattaa kuivausrummussa. Päällinen voi kutistua huomattavasti liian lämpimässä käsittelyssä. Jätä päällinen hieman kosteaksi, sillä täysin kuivana sitä voi olla haastavaa saada laitettua takaisin patjan päälle.

Huomioi, että petauspatjan päällinen kutistuu joka tapauksessa aina hieman pesussa, minkä vuoksi on suositeltavaa laittaa se takaisin patjan päälle hieman kosteana. Kosteana tekstiiliä voi hieman venyttää, jotta se asettuu paremmin paikoilleen. Venytys kannattaa tehdä ensin kulmasta kulmaan ja sitten reunasta reunaan sekä pituus- että leveyssuunnassa. Näin päällinen ei veny epämuodostuneeksi, vaan säilyttää parhaiten ryhtinsä.

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,