Raidallinen kauluspaita henkarissa

5 TOIMIVAA VINKKIÄ KODIN TEKSTIILIEN SILITYKSEEN

Toiset silittävät kaikki tekstiilit alushousuja myöten, kun taas toisilla silitysrauta otetaan esiin kerran vuodessa kauluspaidan siistimistä varten. Kuuluitpa kumpaan käyttäjäryhmään hyvänsä, sujuu silitys mukavasti, kun muistat nämä viisi vinkkiä:

 1. Tarkista oikea silityslämpötila tekstiilistä.
  Liian kuumalla raudalla silittäminen voi vahingoittaa tekstiilin kuituja, kun taas liian kylmällä raudalla silitys voi jäädä puolitiehen. Sopiva silityslämpötila löytyy tekstiilin pesuohjeesta, ja se on merkitty usein pisteillä:

  ● noin 100°C (kylmä)
  ●● noin 150°C (lämmin)
  ●●● noin 200°C (kuuma)

 2. Silitysjärjestyksellä ei ole väliä, kunhan käyt tarkasti läpi koko tekstiilin.
  Moni jännittää silittämistä ja pelkää, että silittää tekstiilin osat väärässä järjestyksessä. Oikeaa silitysjärjestystä ei kuitenkaan ole, vaan tärkeintä on, että koko tekstiili tulee käytyä silitysraudalla systemaattisesti läpi.

 3. Silitä tekstiili hieman kosteana.
  Tekstiilit siliävät parhaiten, kun ne silitetään hieman kosteana. Mikäli ryhdyt silittämään täysin kuivaa tekstiiliä, voi olla, että joudut joka tapauksessa suihkuttamaan sen kosteaksi, jotta saavutat halutun silitystuloksen.

 4. Tyhjennä vesisäiliö, ja säilytä silitysrautaa aina pystyasennossa.
  Vaikka voisi tuntua kätevältä pitää silitysraudan vesisäiliössä vettä myös säilytyksen aikana, kannattaa vesi tyhjentää pois heti silityksen jälkeen. Silitysraudan säilytykseen on olemassa erilaisia telineitä, mutta rautaa voi säilyttää hyvin myös sellaisenaan kaapissa tai hyllyllä. On kuitenkin tärkeää muistaa säilyttää silitysrautaa aina pystyasennossa. Näin höyryaukot eivät mene tukkoon kalkkeutumisen vuoksi.

 5. Poista tahrat heti, jos silitysrauta likaantuu.
  Joskus silitysraudan kanssa sattuu vahinko tai se likaantuu. Imeytä rasvat tai sulanut muovi mahdollisimman kuumana talouspaperiin. Pyyhi pohja silloin tällöin astianpesuaineliuokseen kostutetulla pehmeällä liinalla, jolloin rautaosa pysyy puhtaana, eikä jätä tekstiileihin tahroja tai muita jälkiä.

Verhojen silittämiseen on perinteisen silitysraudan lisäksi muitakin vaihtoehtoja. Jos omistat vaatehöyryttimen, on verhot helpoin ripustaa ikkunaan ja höyryttää sileiksi paikoillaan. Toinen vaihtoehto on ripustaa verhot paikoilleen hieman kosteana. Tämä ei välttämättä tee verhoista täysin rypyttömiä, mutta auttaa välttämään kuivaustelineen aiheuttamat rypyt ja laskokset.

Asiaa samasta aiheesta