Karvamatto ja keltainen virkattu pallo

ÄLÄ SÄILYTÄ MATTOA PESUN JÄLKEEN MUOVISSA: MIKROBIT VILLIINTYVÄT NOPEASTI OTOLLISISSA OLOSUHTEISSA

Matto pakataan usein pesulassa muoviin, johon käärittynä se viedään kotona varaston perälle odottamaan myöhempää käyttöä. Eikö juuri näin ole kätevä toimia, jotta matto ei pääse turhaan pölyyntymään? Ei ole – toimi juuri päinvastoin, jos tahdot välttyä tunkkaiselta matolta, jossa mikrobit viihtyvät!

Pestyt matot tulee aina säilyttää ilmavassa tilassa, eikä niitä suositella säilytettäväksi muovissa tai muovipussissa pitkää aikaa. Pesulassa maton ympärille laitettu muovikääre on tarkoitettu suojaamaan mattoa vain sen aikaa, kun matto kuljetetaan pesulalta kotiin.

Suljettu muovipussi on oiva kasvupaikka mikrobeille

Vaikka matot pakataan pesulalla muoviin kuivina, on pesulan ilma usein lämmintä ja kosteaa. Tämän vuoksi pussin sisään voi jäädä pieniä määriä kosteutta, vaikka matto itsessään ei ole märkä pakkausvaiheessa. Muovipussissa on lisäksi luontaisesti happea, mikä yhdessä kosteuden kanssa luo otollisen kasvuympäristön mikrobeille.

Kosteusprosentti pussin sisällä kasvaa entisestään, jos pussin laittaa sellaisenaan säilöön esimerkiksi viileään varastoon. Kun muovi avataan maton ympäriltä säilytyksen jälkeen, voi edessä olla raikkaan ja puhtaan maton sijasta tunkkaiselta tuoksuva ja pahimmillaan homepilkuilla koristeltu tekstiili.

Mitä opimme tästä? Muista aina poistaa ennen säilytystä muovikääre maton ympäriltä tai tehdä muoviin vähintäänkin riittävät ilmareiät, joista ilma pääsee kiertämään edes jotenkuten pussin sisällä. Me emme voi vaikuttaa, mitä matollesi tapahtuu pesun jälkeen kotioloissa, minkä vuoksi riittävän ilmavan säilytyksen varmistaminen on aina asiakkaan vastuulla. Kun huolehdit mattosi oikeanlaisesta säilytyksestä pesun jälkeen, vältyt kutsumattomilta mikrobivierailta ja ikäviltä yllätyksiltä!

Asiaa samasta aiheesta