Maton päällä kasassa talvitakki ja kengät

MITEN UNTUVAPYYKKI PESTÄÄN? NÄILLÄ 3 ASKELEELLA ONNISTUT


Untuva tunnetaan lämpimänä ja muhkeana täytteenä, jota suositaan niin talvitakeissa kuin petivaatteissakin. Vaikka untuva on täytteenä muita kuituja hinnakkaampaa, ovat untuvatekstiilit oikein hoidettuna hyvin pitkäikäisiä. Miksi untuvapyykkiä on tärkeää pestä? Kuinka pesu tapahtuu tekstiilejä pilaamatta?

Moni arastelee untuvatuotteiden pesua, koska pelkää niiden menevän pilalle pesussa. Todellisuudessa oikeanlainen pesu tekee untuvatekstiileille hyvää, sillä puhdas untuva eristää likaista paremmin eli pitää toisin sanoen käyttäjänsä lämpimämpänä. Untuvatekstiilit olisi hyvä pestä kerran vuodessa – näillä ohjeilla onnistut:

  1. Tarkista aina tekstiilin pesulapusta ohjeet ennen pesua. Koneen tulee olla riittävän väljä, sillä untuva vaatii runsaasti tilaa ja vettä puhdistuakseen. Kone tulisikin täyttää niin, että se on enintään kolmasosan täynnä, jotta untuvalla on riittävästi tilaa puhdistua. Suosi nestemäistä pesuainetta, äläkä käytä untuvan kanssa huuhteluainetta.

  2. Pesun jälkeen untuvatekstiilit on hyvä kuivattaa kuivausrummussa, jotta ne saadaan varmasti täysin kuivaksi sisältä. Tarkista asia kuitenkin pesulapusta, sillä jotkut untuvatekstiilit vaativat kuivausrummun sijaan tasokuivauksen.

  3. Käytä kuivausrummussa alhaisinta lämpötilaa ja mahdollisimman pitkää kuivausaikaa sekä keskeytä ohjelma välillä pöyhiäksesi tekstiilejä käsin. Näin varmistat, että untuvat jakautuvat tasaisesti tekstiilin sisään.


Jos tekstiili vaatii tasokuivauksen, valitse avara ja hyvin ilmastoitu tila. Tasaisen kuivumisen varmistamiseksi ja paakkuuntumisen ehkäisemiseksi tekstiiliä tulee pöyhiä kuivauksen aikana usein. Varmista, että alusta on tasainen, äläkä koskaan ripusta märkää untuvatekstiiliä kuivumaan henkariin, sillä veden paino voi pahimmillaan venyttää tekstiiliä.

Kuivauksen jälkeen untuvatekstiilin täytteet tasoitetaan hellästi pöyhimällä ja taputtamalla. Varmista, että
tekstiili on täysin kuiva ennen kuin laitat sen säilytykseen.


Pesujen välissä untuvatekstiilejä voi huoltaa tuulettamalla niitä säännöllisesti. Myös kevyt pöyhintä ajoittain tekee untuvatäytteelle hyvää pesujen välissä. Jos epäröit aloittaa untuvatekstiilien pesua kotioloissa, voit aina tuoda ne pesulaan, jossa pesu hoidetaan ammattitaitoisesti puolestasi!

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,