Kaksi naista nukkuu pellavalakanoissa

TYYNYT KERÄÄVÄT VUODESSA PERÄTI KILON RASVAA JA HIKEÄ – PETIVAATTEIDEN SÄÄNNÖLLINEN PESU VARMISTAA HYVÄN UNIHYGIENIAN

Tyynyt keräävät vuodessa peräti kilon rasvaa, hikeä ja likaa sisuksiinsa sekä tarjoavat hyvän kasvualustan jopa homeille, jos niitä ei huolleta.

Tiesitkö, että joka neljäs ei ole pessyt tyynyään koskaan? Myös täkkeihin kertyy ilman pesua kiitettävä määrä köhnää, joka heikentää täkin ominaisuuksia ja vähentää sen kuohkeutta. Säännöllisellä pesulla varmistat hyvät yöunet niin hygienia- kuin mukavuusmielessä.

Petivaatteisiin kertyvä lika on paitsi inhottava ajatuksena, myös omiaan aiheuttamaan allergia- ja iho-oireita. Jos huomaat aamuisin nenän olevan tukkoinen tai kärsit kasvojen iho-oireista, kokeile millainen vaikutus tyynyn pesemisellä on. Kaikki petivaatteet on hyvä pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tyynyille suositellaan pesua jopa 3-4 kertaa vuodessa.


Muista nämä, kun peset petivaatteita:

  1. Riittävän korkea pesulämpötila
    Varmista aina ostaessasi petivaatteita, että ne kestävät pesun vähintään 60 asteessa. Pöpöjä ja pölypunkkeja on vaikea nitistää pienemmissä lämpötiloissa. Poikkeuksena tästä on untuvapyykki, joka pestään aina 30 asteessa, ellei pesuohjeessa toisin mainita.

  2. Tehokas ja tilava pesukone
    Pesukoneen rumpua ei tulisi ahtaa liian täyteen, vaan noin kolmasosa tulisi jäädä tyhjäksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit laittaa 9kg pesukoneeseen kerallaan 1 täkin tai 1 tyynyn. Näin petivaatteet pääsevät pyörimään koneessa riittävän ilmavasti, eikä niihin jää pesuainejäämiä.

  3. Anna kuivua rauhassa
    Kuivata petivaatteet aina täysin kuivaksi, sillä kosteat kohdat petivaatteiden sisällä ovat oiva paikka homeille ja mikrobeille. Aseta kuivuri matalimpaan mahdolliseen lämpöasteeseen (esim. 45°C / 4h). Näin varmistut, että petivaatteet kuivuvat riittävästi ilman vaaraa täytteiden sulamisesta tai palamisesta. Kuivuri on tyynyjen kuivaukseen ehdoton, sillä ne keräävät pesukoneessa linkouksesta huolimatta itseensä ison määrän vettä.

Tiesitkö, että ilman kuivausrumpua kuivatetut petivaatteet jäävät littanaksi? Jos haluat petivaatteista mahdollisimman muhkeat, heitä kuivuriin pyykin sekaan kuivauspallot!

Asiaa samasta aiheesta