Kaksi naista nukkuu pellavalakanoissa

TYYNYT KERÄÄVÄT VUODESSA PERÄTI KILON RASVAA JA HIKEÄ – PETIVAATTEIDEN SÄÄNNÖLLINEN PESU VARMISTAA HYVÄN UNIHYGIENIAN

Tyynyt keräävät vuodessa peräti kilon rasvaa, hikeä ja likaa sisuksiinsa sekä tarjoavat hyvän kasvualustan jopa homeille, jos niitä ei huolleta.

Tiesitkö, että joka neljäs ei ole pessyt tyynyään koskaan? Myös täkkeihin kertyy ilman pesua kiitettävä määrä köhnää, joka heikentää täkin ominaisuuksia ja vähentää sen kuohkeutta. Säännöllisellä pesulla varmistat hyvät yöunet niin hygienia- kuin mukavuusmielessä.

Petivaatteisiin kertyvä lika on paitsi inhottava ajatuksena, myös omiaan aiheuttamaan allergia- ja iho-oireita. Jos huomaat aamuisin nenän olevan tukkoinen tai kärsit kasvojen iho-oireista, kokeile millainen vaikutus tyynyn pesemisellä on. Kaikki petivaatteet on hyvä pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tyynyille suositellaan pesua jopa 3-4 kertaa vuodessa.


Muista nämä, kun peset petivaatteita:

  1. Riittävän korkea pesulämpötila
    Varmista aina ostaessasi petivaatteita, että ne kestävät pesun vähintään 60 asteessa. Pöpöjä ja pölypunkkeja on vaikea nitistää pienemmissä lämpötiloissa. Poikkeuksena tästä on untuvapyykki, joka pestään aina 30 asteessa, ellei pesuohjeessa toisin mainita.

  2. Tehokas ja tilava pesukone
    Pesukoneen rumpua ei tulisi ahtaa liian täyteen, vaan noin kolmasosa tulisi jäädä tyhjäksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit laittaa 9kg pesukoneeseen kerallaan 1 täkin tai 1 tyynyn. Näin petivaatteet pääsevät pyörimään koneessa riittävän ilmavasti, eikä niihin jää pesuainejäämiä.

  3. Anna kuivua rauhassa
    Kuivata petivaatteet aina täysin kuivaksi, sillä kosteat kohdat petivaatteiden sisällä ovat oiva paikka homeille ja mikrobeille. Aseta kuivuri matalimpaan mahdolliseen lämpöasteeseen (esim. 45°C / 4h). Näin varmistut, että petivaatteet kuivuvat riittävästi ilman vaaraa täytteiden sulamisesta tai palamisesta. Kuivuri on tyynyjen kuivaukseen ehdoton, sillä ne keräävät pesukoneessa linkouksesta huolimatta itseensä ison määrän vettä.

Tiesitkö, että ilman kuivausrumpua kuivatetut petivaatteet jäävät littanaksi? Jos haluat petivaatteista mahdollisimman muhkeat, heitä kuivuriin pyykin sekaan kuivauspallot!

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,