Nainen makaa valkoisella matolla ja käyttää puhelintaan

UNOHDA TUNKKAINEN MÖKKITUOKSU – NÄIN PIDÄT MÖKIN TEKSTIILIT RAIKKAINA


Mökki on monen suomalaisen pakopaikka, jossa yhdistyvät kesän tunnelma ja ihanat muistot. Mökillä ovat monesti palvelleet vuosikausia samat tutut tekstiilit, joille on muodostunut tunnearvoa. Kuten kodin tekstiileistä, myös mökin tekstiileistä on tärkeää pitää oikeanlaista huolta, jotta ne pysyvät terveellisinä ja käyttökuntoisina mahdollisimman pitkään. Mikä on paras pesuaine mattojen pesuun mökkiolosuhteissa? Miksi tuuletus on mökin tekstiilien paras ystävä? Mitä tehdä, jos tekstiilien seasta löytyy hiirenpapanoita?

Moni suosii mökin mattojen pesua perinteisesti mattolaiturilla tai oman mökin rannassa. Paras pesuaine mattojen pesuun mökkiolosuhteissa on palasaippua, sillä se ei ekologisuutensa vuoksi vahingoita vesistöjä. Palasaippuan avulla on myös helppo poistaa mattoihin tulleet tahrat heti, kun ne ilmaantuvat, jolloin mattojen pesuväliä voi helposti pidentää.

Tuuletus tekee mökkitekstiileille hyvää

Mökkitekstiilit on hyvä vähintään tuulettaa, jotta ne saadaan raikastettua säilytyksen jäljiltä. Mökillä tekstiileihin nimittäin kerääntyy usein pölyä, ja niiden tuoksu voi olla etenkin pidemmän säilytyksen jälkeen tunkkainen. Patjat, tyynyt, täkit, matot ja muut tamppaamista kestävät tekstiilit on hyvä tampata tuuletuksen yhteydessä, jotta niissä muhiva pöly lähtee mahdollisimman hyvin liikkeelle. Herkemmät tekstiilit, kuten verhot ja sohvatyynyjen päälliset on puolestaan hyvä pestä samasta syystä.

Hyvä muistisääntö on nostaa heti mökille saapuessa tuulettumaan ainakin täkit, tyynyt, liinavaatteet ja matot. Etenkin kesäisin tuuletus poistaa tekstiileistä ummehtunutta hajua hyvin. Mikäli mökissä on ryijyjä, voi ne imuroida hellästi, jotta pölyn saa poistettua. Ryijyä ei tule rikkoutumisvaaran vuoksi tampata, ja sen pesu kannattaa aina jättää ammattilaisille.

Huomasitko tekstiileissä hiirenpapanoita?

Mökillä voi asustaa monenlaista vipeltäjää, eikä ole tavatonta, että tekstiilien seasta löytyy hiirenpapanoita tai muita eläinten jättämiä jälkiä. Tällaiset pyykit on syytä pestä aina pesukoneessa riittävän korkeassa lämpötilassa, jotta eritteissä mahdollisesti lymyilevät bakteerit kuolevat pois.

Kaikki mökin tekstiilit on ajoittain hyvä pyöräyttää pesukoneen kautta. Näin niiden käyttöikää saadaan pidennettyä sekä käyttömukavuutta lisättyä. Muistathan kuitenkin, ettei mökille kannata jättää säilöön kosteita tekstiilejä, sillä niissä piilee homehtumisen vaara. Onkin hyvä miettiä, kannattaako kaikki froteepyyhkeet ja liinavaatteet pakata kesän päätteeksi mukaan, huoltaa kotona ja viedä sitten seuraavan kesän alussa takaisin mökille. Näin tekstiilit saavat riittävän puhdistuksen, eikä mökillä odota keväällä ikäviä yllätyksiä pilalle menneiden tekstiilien muodossa!

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,