Vaaleanpunaiset reino-kengät ryijymaton päällä.

APUA, MATTOON TULI TAHRA – KUINKA TOIMIN?

Kaatuiko matolle lasi punaviiniä tai kulhollinen mustikoita? Oksensiko koira tai eksyikö keittiöstä maton kulmaan ketsuppia? Maton tahranpoisto onnistuu kotioloissa, kun muistaa toimia nopeasti, mutta rauhallisesti. Nopeus on valttia, jotta tahra ei ehdi imeytyä syvälle maton kuituihin. Tässä kolmen kohdan ohje maton tahrojen ensiapuun!

  1. Poista irtolika ja mahdolliset roskat.

  2. Painele tahraa kuivalla, puhtaalla liinalla. Varovainen painelu on tärkeää etenkin silloin, jos matto sisältää villaa, sillä liika hankaus voi huovuttaa kuidut. Synteettiset kuidut kestävät hieman voimakkaampaa käsittelyä, mutta niitäkään ei kannata harjata tai hinkata kovakouraisesti, sillä tahra voi silloin levitä.

  3. Ota pyyhe tai paperi, joka ei päästä väriä, ja kostuta se veteen. Ota kostean pyyhkeen kaveriksi sappisaippua, ja pyyhi tahraa varovasti. Sappisaippua poistaa hyvin tahroja eri materiaaleista – myös hankalia tahroja, kuten mustikkaa ja ketsuppia. Joillekin tahroille riittää puolestaan vain vesi: esimerkiksi tuoreelle veritahralle voit kokeilla pelkästään kylmää vettä ja katsoa, lähtisikö tahra irti sen avulla.


    HUOM! Älä käytä klooripohjaisia aineita, sillä ne voivat vahingoittaa maton värejä. Ole myös varovainen, ettei maton alla oleva lattia vaurioidu vedestä.

Mikäli tahra ei lähde kotikonstein, toimita matto pikimmiten pesulaan. Pesulassa on käytössä vahvemmat, mutta matoille turvalliset pesuaineet, joiden avulla tiukempiakin tahroja voidaan saada poistettua. Tärkeintä on, ettei tahraa jää ihmettelemään liian pitkäksi aikaa, sillä mitä pinttyneempi tahra on, sitä huonommin sen saa irti maton pinnasta. Suosittelemme ottamaan pesun yhteyteen myös maton suojakäsittelyn, joka edesauttaa tahranpoiston onnistumista tulevaisuudessa!

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,