Kolme erilaista matton osittain päällekäin

MURENTUNUT POHJA, HAALISTUNEET VÄRIT VAI PINTTYNEET TAHRAT – MISTÄ TIEDÄN, ETTÄ MATTONI ON TULLUT KÄYTTÖIKÄNSÄ PÄÄHÄN?

Tiesitkö, ettei mikään matto ole ikuinen, vaan keskimäärin erilaisten mattojen käyttöikä vaihtelee viidestä kymmeneen vuoteen? Hyvää hoidolla matot kestävät kauniina ja käyttökelpoisina pitkään, mutta mattojen oikeanlaiseen pesuun kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota. Matolle sopimattomilla aineilla tai pesutekniikalla saa nimittäin helposti pilattua uudenkin maton. Mistä tietää, että eri materiaaleista valmistetut matot alkavat tulla käyttöikänsä päähän?

Puuvillamattojen käyttöikä on noin kymmenen vuotta, kantatuissa matoissa viitisen vuotta. Tyypillisiä vanhenemisen merkkejä puuvillamatoissa ovat kuteen reunojen rispaantuminen, nukan aukeaminen sekä kantatuissa matoissa kantin erilainen kutistuvuus verrattuna muuhun mattoon. Liian voimakas pesu voi lisäksi haalistaa puuvillamaton värejä ennen aikojaan. Nukan aukeaminen on tyypillinen vanhenemisen merkki myös pellavamatoissa, joissa myös tekstiilin vaaleneminen ja pehmeneminen voivat kertoa maton käyttöiän tulevan pian päähänsä. Pellavamaton keskimääräinen käyttöikä on noin viisi vuotta.

Silkkimatoissa maton kiilto ja ryhti katoaa ajan myötä. Myös viskoosimatoissa kiillon katoaminen ja ryhdin heikkeneminen ovat tyypillisiä merkkejä maton käyttöiän lopun lähestymisestä. Viskoosimatot kestävät käytössä oikein hoidettuna tyypillisesti viisi vuotta, silkkimatot kymmenisen vuotta.

Maton pohja tai liimaukset voivat murentua

Pohjan mureneminen ja irtoaminen maton pinnasta ovat tyypillisiä haasteita vanhemmissa matoissa. Pohjan mureneminen voi aiheuttaa lisäksi maton kulmien kipristelyä ylöspäin esimerkiksi käytävämatoissa. Myös sisalmatoissa pohjan murentuminen kertoo maton alkavan olla tiensä päässä. Kaksipuoleiset sisalmatot kestävät käytössä pidempään kuin lateksipohjaiset, mutta niissä on huomioitava mahdollinen kutistuminen, sillä sisal kutistuu luonnonkuituna helposti, jos se kastellaan liian kosteaksi. Siksi sisalmaton pesu kannattaa jättää ammattilaisten käsiin.

Villamatoista suurin osa kestää hyvässä hoidossa kymmenisen vuotta. Joissakin villamatoissa käyttöiän lopun lähestyminen alkaa näkyä reunakantin huonona pesunkestona tai pohjan liiman sidosaineen liukenemisena. Tuflatuissa villamatoissa vahva pohjaliima puolestaan usein kovenee ja murenee. Villamatoissa riittävän nopea tahranpoisto on avainasemassa maton kauniina ja käyttökelpoisena pysymisen kannalta, sillä villamattoja ei tulisi pestä kauttaaltaan kovin usein. Siksi kotona kannattaa pitää valmiina villamatoille sopiva tahranpoistopalasaippua, jonka avulla mahdolliset tahrat saa puhdistettua maton pinnalta pois heti, ilman tarvetta pestä koko mattoa.


Nopea tahranpoisto pidentää mattojen käyttöikää

Tahrat pilaavat nopeasti minkä tahansa maton, jos ne jätetään pinttymään kiinni maton kuituihin. Tällöin uusikin matto tai matto, jolla olisi muutoin vielä monta käyttövuotta jäljellä, saatetaan laittaa ennenaikaisesti kiertoon. Nopea tahranpoisto on tärkeää, jotta matosta voi nauttia koko sen käyttöiän ajan.

Tahranpoistopalasaippua on nopea täsmäapu, jos matolle kaatuu vaikkapa kahvia, tomaattikastiketta, punaviiniä tai muuta tahraavaa ainetta. Myös eritetahroihin, kuten pissaan, kakkaan ja oksennukseen voidaan antaa ensiapua tahranpoistosaippualla. Mitä nopeammin tahraa ryhdytään poistamaan, sitä todennäköisemmin matto voidaan vielä pelastaa. Muista aina tarkistaa maton pesuohjeesta, saako mattoa pestä vedellä ja minkä lämpöinen vesi sille sopii. Tarvittaessa toimita matto pesulaan, jossa tiukemmatkin tahrat voidaan saada paremmin irti kotioloihin verrattuna.

Katso mattojen nopeaan tahrojen pesuun vinkit täältä

LÄHDE: Tekstiilihuoltoliitto Ry

Asiaa samasta aiheesta