Mustikka smoothie naisen kädessä

NESTEMÄINEN VAI JAUHEMAINEN PYYKINPESUAINE? NÄIN TEET PYYKILLESI SOPIVAN VALINNAN!

Pestäänkö teillä kaikki pyykit samalla pesuaineella vai onko jokaiselle materiaalille oma aine? Suositko mieluummin jauhemaista vai nestemäistä ainetta pyykkiesi pesussa? Molemmissa pesuainetyypeissä on hyvät puolensa – lue alta, kuinka valitset omalle pyykillesi sopivan!

 1. Tarkista, mille pyykille ja lämpötilalle pesuaine soveltuu.
  Koostumuksesta riippumatta aivan ensimmäisenä on syytä tarkistaa, millaiselle materiaalille ja lämpötilalle pesuaine soveltuu. Esimerkiksi väri- ja valkopyykille on omat pesuaineensa, samoin villalle. Lakanat ja froteet tulee puolestaan aina pestä vähintään 60 asteessa, että lika ja rasva irtoavat niistä. Pyykin mukaisen pesuaineen valinta varmistaa, että saat aidosti puhdasta jälkeä ilman, että vahingoitat turhaan tekstiilien kuituja.

 2. Jauhemainen pesuaine poistaa tahrat paremmin.
  Jauhemainen pesuaine on tahranpoistajalle parempi vaihtoehto, sillä sen on huomattu toimivan tahroihin nestemäistä pesuainetta tehokkaammin. Nestemäisen pesuaineen tahranpoistoa voi tehostaa levittämällä tilkan pesuainetta suoraan tahralle ja antamalla sen vaikuttaa hetken ennen koneeseen laittamista.

 3. Nestemäinen pesuaine huuhtoutuu paremmin pois pyykistä.
  Nestemäinen pesuaine liukenee koostumuksensa ansiosta pesuveteen nopeasti sekä huuhtoutuu jauhemaista pesuainetta paremmin myös pyykistä pois. Näin pyykkiin ei jää yhtä helposti pesuainejäämiä. Myös pesukone pitää enemmän nestemäisestä pesuaineesta, sillä se ei jätä jälkeensä samanlaisia jäämiä kuin jauhemainen pesuaine.

 4. Allergiasta kärsivien kannattaa suosia nestemäisiä pesuaineita.
  Nestemäistä pesuainetta on helpompi annostella ja käyttää verrattuna jauhemaiseen pesuaineeseen. Jälkimmäinen myös pölyää jonkin verran koostumuksensa vuoksi, joten allergiasta kärsiville suositellaan usein nestemäistä pesuainetta, jossa pölyäminen ei nosta pesuainehiukkasia ilmaan.

Valitsitpa kumman tahansa pesuaineen, ovat vaatteet ja muut tekstiilit jatkuvasti kosketuksissa ihoomme. Sen suhteen ei siis ole aivan sama, millaisen pesuaineen valitset: usein esimerkiksi vahvasti hajustetut pesuaineet eivät tee hyvää herkälle iholle. Suosi mieluiten ekologisia pesuaineita, ja käytä pyykkietikkaa raikastamaan tuoksua tarvittaessa!

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,