Lakanat viikattuna pinossa

PYYKKIETIKKA VAI HUUHTELUAINE? NÄIN VALITSET ITSELLESI SOPIVAN VAIHTOEHDON

Huuhteluaine on monen kodin pyykinpesun vakioaine, mutta yhä useampi on viime vuosina havahtunut sen todelliseen tarpeellisuuteen. Samalla markkinoille ovat hiipineet pyykkietikat, joiden avulla pyykistä luvataan raikkaampaa luonnolle ystävällisemmin keinoin. Tarvitaanko huuhteluainetta pyykinpesussa ja kuinka pyykkietikka kilpailee sen kanssa? Mistä tietää, kumpi vaihtoehto sopii juuri omaan tilanteeseen?

Pyykkietikkaa ja huuhteluainetta käytetään samalla tavalla: annostelemalla haluttu määrä pesukoneen huuhteluainelokeroon. Pyykkietikka raikastaa pyykkiä sekä auttaa säilyttämään ja kirkastamaan tekstiilien värejä. Pyykki myös kuivuu nopeammin, kun pesuun valitsee huuhteluaineen sijasta pyykkietikan. Tämä johtuu osittain siitä, että huuhteluaine muodostaa tekstiilin pinnalle kalvon, joka estää mm. mikrokuituliinojen imevyyttä. Pyykkietikka pitää pyykin lisäksi huolta pesukoneesta, puhdistaen koneen kalkkisaostumia, pesuainejäämiä ja bakteereita.

Huuhteluaine on ollut pitkään suosittu aine, sillä sen on kerrottu poistavan pyykistä sähköisyyttä ja säilyttävän tekstiilit pehmeämpinä pidempään. Tekstiilin pesuohjeesta tulee kuitenkin aina tarkistaa, saako huuhteluainetta käyttää, sillä se voi pahimmillaan pilata tekstiilin teknisiä ominaisuuksia esimerkiksi vedenpitävissä vaatteissa, elastaania sisältävissä tekstiileissä ja farkuissa sekä urheiluvaatteissa. Pyyhkeiden pesussa huuhteluaine tekee niistä pehmeät, mutta heikentää samalla pyyhkeiden kuivaustehoa. Pyyhkeistä onkin kannattavampaa jättää huuhteluaine pois, sillä saman pehmeän efektin saa kuivaamalla pyyhkeet kuivausrummussa.

Pyykkietikka on huuhteluainetta armollisempi tapa raikastaa pyykkiä, sillä sen kanssa vahinkojen sattuminen tekstiileille ei ole niin todennäköistä. Pyykkietikka sopii lähes kaikkien tekstiilien kanssa käytettäväksi, pois lukien erikoistekstiilit, joissa on esimerkiksi sinkki- ja hopeaoksideja. Tällaisia ovat esimerkiksi nykyään erityisesti lapsilla suositut UV-vaatteet.

Nimestään huolimatta pyykkietikka ei jätä pyykkeihin etikkaista tuoksua, sillä se haihtuu tekstiileistä pois nopeasti pesun jälkeen. Tällöin jäljelle jää vain puhtaan pyykin tuoksu. Joihinkin pyykkietikoihin on lisätty eteerisiä öljyjä, jotka niin ikään haihtuvat hiljalleen pois, eivätkä jätä jälkeensä voimakkaita tuoksuja.

Asiaa samasta aiheesta