Lapsi ja vanhemmat sängyssä

VAIHDA LAKANAT VÄHINTÄÄN PARIN VIIKON VÄLEIN – NÄIN PESET LIINAVAATTEET AIDOSTI PUHTAAKSI

Tiesitkö, että lakanat ja tyynyliinat tulisi vaihtaa 2-3 viikon välein, jotta niissä on hygieenistä nukkua?  Jos nukkuja hikoilee paljon, kärsii allergiasta tai taistelee iho-ongelmien kanssa, voi lakanoita vaihtaa tiheämmälläkin tahdilla. Likaiset lakanat ovat monella tavalla epämiellyttävät: ne voivat haista, niissä voi olla tahroja ja pahimmillaan niissä voi pesiä jopa bakteereja. Jotta saisit nauttia miellyttävistä yöunista, kokosimme yhteen lakanoiden pesun perusteet, joiden avulla pidät unihygieniasta hyvää huolta!

  1. Lakanat tulee pestä hygieniasyistä vähintään 60 asteen lämpötilassa, jotta mahdolliset pöpöt ja muut epäpuhtaudet kuolevat. Täysin valkoisia lakanoita voi pestä suuremmassakin lämpötilassa. Muista kuitenkin tarkistaa aina lakanan pesulapusta oikea ohje kyseisen lakanan pesuun. Esimerkiksi silkki- ja puuvillalakanoita ei voida pestä keskenään täysin samalla tavalla.

    Lakanoille tulee antaa riittävästi tilaa pesukoneessa, jotta kaikki lika irtoaa niistä. Siksi pesukonetta ei saa täyttää liian täyteen. Esimerkiksi 8 kg pesukoneeseen mahtuu samalla kertaa pesuun tuplaleveä lakana

  2. Lakanoiden kuivatus onnistuu parhaiten joko narulla tai kuivausrummussa. Kesäisin voit kuivattaa lakanat ulkona, jolloin niihin tarttuu ihanan raikas tuoksu. Jos mankeloit lakanat, jätä ne hieman kosteaksi. Muussa tapauksessa voit kuivattaa lakanat kuivaksi asti.

  3. Lakanoiden mankelointi on aihe, joka jakaa mielipiteitä. Mankeloinnissa on kuitenkin etunsa, sillä mankelointi tekee lakanan pinnasta tiiviimmän ja likaa hylkivän, joten lakanat pysyvät raikkaina pidempään. Mankeloidut lakanat on myös helpompi viikata säilytystä varten ja niitä mahtuu enemmän kaappiin. Muistathan, että lakanoiden tulee olla täysin kuivia, kun laitat ne kaappiin – kosteat lakanat alkavat nimittäin nopeasti tuoksahtaa tunkkaisilta säilössä.

Lakanoiden pesussa kannattaa suosia nestemäistä pesuainetta, sillä se ei jätä pyykkiin pesuainejäämiä yhtä herkästi kuin jauhemainen pesuaine. Ota myös tavaksi imuroida sänky aina lakanoiden vaihdon yhteydessä, niin varmistat itsellesi kaikin puolin terveelliset yöunet!

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,