Kaksi naista makaamassa sängyllä kolmen lapsen kanssa

YHDENVERTAISUUDEN JA TASA-ARVON EDISTÄMINEN ON KAIKKIEN VASTUULLA

Pride-viikko käynnistyy tiistaina Vaasassa. Pride-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhtäläisten oikeuksien ja etujen puolesta tehtyä työtä. Tänä vuonna osallistun ensimmäistä kertaa Pride-kulkueeseen. Osallistun siihen äitinä, Kiffel Pesulan yrittäjänä sekä Vaasan Yrittäjien puheenjohtajana. Alla olen avannut minkä vuoksi marssin:

Suomen Yrittäjien eettisten ohjeiden ensimmäisessä kappaleessa on seuraava teksti:

“Edistämme kaikessa toiminnassamme oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Ihmisiä kohdellaan samanarvoisesti sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, henkilökohtaisista ominaisuuksista, poliittisesta kannasta, järjestäytymisestä tai muista vastaavista seikoista riippumatta. Kaikki yritykset ja yrittäjät ovat yhtä arvokkaita riippumatta yrityskoosta tai toimialasta”

Suomen Yrittäjien eettiset ohjeet vahvistaa SY:n hallitus, minkä valitsee jäsenistö. Tämän perusteella voinkin sanoa, että tasa-arvolla on äärimmäisen iso merkitys järjestölle sekä meille jäsenille. Meitä yrittäjiä on hyvin moninainen joukko, ja sen vuoksi on tärkeää näyttää konkreettisilla teoilla, että kaikilla on sijaa tässä järjestössä. Itse uskon, että tulevaisuudessa arvot korostuvat entisestään ja niitä on syytä ylpeästi tuoda esiin.

Juuri tämän vuoksi lauantaina marssin Vaasan Yrittäjien puheenjohtajana – arvomme eivät ole vain sanoja paperilla. Tämä on ja tämän tulee olla jatkossakin järjestö, missä pitää pystyä kertomaan kenen kanssa asuu ilman, että tarvitsee pelätä kuulijan reaktiota. Kovin kaukanakaan ei ole se aika, jolloin naiset oli harvinaisuus järjestömme luottamushenkilöinä. Naisten mukaan saamiseksi alettiin tekemään määrätietoisesti töitä 2000-luvun alussa. Oliko se konkreettinen edunvalvonnallinen asia, ei. Entä arvopohjainen asia, mitä suurimmin. Järjestömme on aina toiminut arvojensa pohjalta ja hyvä niin. Arvot eivät ole asioita mitä voidaan ottaa esiin silloin kuin itselle sopii, vaan ne ohjaa meidän toimintaamme jatkuvasti.

Onko tasa-arvo sitten elinkeinoelämän asian, todellakin! Yritykset ja kuluttajat tulevat tulevaisuudessa vielä vahvemmin tekemään ostopäätöksiään arvojensa pohjalta. Tasa-arvo ja yhtälaiset oikeudet ovat jo tätä päivää ja korostuvat entisestään. Itse yrittäjänä haluan tekojen tasolla viestittää, mikä on meidän yrityksen arvopohja. Tekstiilinpesu oppaassamme on kuva, missä kaksi naista nukkuu samassa sängyssä, pesulan aulamme on koristeltu erivärisin tekstiilein tämän viikon kunniaksi ja lauantaina henkilökuntaamme osallistuu Pride-kulkueeseen. Yritykset luovat ilmapiirin työyhteisöihin myös täällä Pohjanmaalla. Pystyyhän työntekijät olemaan aidosti omia itsejään työpaikoilla?

Yksityishenkilönä marssin ennen kaikkia tyttärieni puolesta. Haluan, että he pystyvät olemaan suhteessa tai perustamaan perheen, onpa toinen osapuoli mitä sukupuolta tahansa. Tai näin yrittäjän näkökulmasta, he voivat tuoda avoimesti arvonsa ja ajatusmaailmansa esille ilman, että tarvitsee pelätä kaupan menetystä.

Haluaisinkin haastaa erityisesti Vaasan yrittäjien jäsenet ja yrittäjät. Jos jaatte samanlaisia ajatuksia kuin itselläni yllä niin toivottavasti nähdään lauantaina. Tapahtuma alkaa klo 13.00 Vaasan torilla. Nähdään siellä!

Rakkaudella

Kiffelin – Jenni

Kiffel Pesula – Anna tekstiileille huominen

Vaasan Seta ry.

Vaasan Yrittäjät

Suomen Yrittäjät

Asiaa samasta aiheesta

Oletko miettinyt miten likaisella tuolilla istut?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten likaisella tuolilla saatat istua, vaikka tuoli ei likaiselta näyttäisikään? En minäkään, kunnes näin ohessa olevan videon! Tuolit keräävät itseensä paljon

PIDÄ HUOLTA UNIHYGIENIASTA: NÄIN PESET PETAUSPATJAN PÄÄLLISEN

Lakanoiden vaihto ei aina riitä, kun pohditaan riittävää unihygieniaa. Moni pesee jo säännöllisesti liinavaatteiden lisäksi täkit ja tyynyt, mutta yksi tärkeä tekstiili voi unohtua: petauspatja. Petauspatjasta pestään yleensä vain sen päällinen, johon imeytyy nukkujista mm. hikeä ja muuta likaa. Kuinka petauspatjan päällinen pestään oikein? Miten voi välttää päällisen kutistumisen?

Mitä erilaiset pesumerkit tarkoittavat?

Tekstiileihin on merkittynä erilaisia pesumerkkejä, jotka kertovat miten tekstiileitä täytyisi käsitellä. Toiset pesumerkit ovat useimmille meistä hyvinkin tuttuja, mutta osa pesumerkeistä saattaa mietityttää ja aiheuttaa

Syyhypunkki tarttuu myös tekstiilien kautta – näin puhdistat tekstiilit tartunnan jälkeen

Syyhypunkki on ikävä yllätysvieras, josta ei pääse eroon ilman lääkehoitoa. Jos epäilet syyhypunkkitartuntaa, suuntaa lääkäriin, josta saat tarvittavan hoidon ihollesi. Käännä sitten katse kodin tekstiileihin,