Kaksi lasta istuu maton päällä ja heidän välissään on hedelmälautanen ja kaksi marjasmoothieta

KUINKA PITÄÄ MATOT PUHTAANA KOTIOLOISSA? NAPPAA TÄSTÄ TALTEEN KOLME VINKKIÄ!

Mattojen pesu tuo monelle mieleen kesän ja mattolaiturit, vaikka asia on ajankohtainen ympäri vuoden – matoissa jos missä näkyy nimittäin arjen askellus. Pölyiset ja likaiset matot luovat lisäksi epäsiistin tunnelman ja voivat aiheuttaa allergiaoireita. Mutta kuinka pitää matot puhtaana kotikonstein ja milloin perusteellisempi pesu pesulassa on paikallaan?


Mattojen säännöllinen pesu pidentää niiden ikää ja parantaa käyttömukavuutta. Mattokaupassa on tärkeää kääntää katse oikean koon ja tilaan sopivan tyylin lisäksi materiaaliin, sillä se vaikuttaa maton pesumahdollisuuksiin. Joitakin materiaaleja voi huoletta pyöräyttää pesukoneessa vaikka kuukausittain, kun taas toisissa korostuu ennakoiva kotihoito, jotta pesuvälin pidentämisellä voidaan pidentää myös maton kuitujen käyttöikää.


Puhdista mattoon tulleet tahrat heti


Erityisesti punaviini, kahvi, mustikka ja muut vahvasti värjäävät aineet ovat tahranpoistajan painajainen. Nopea reagointi ja tahranpoisto on avainasemassa maton pelastamisen suhteen, mutta tarkista aina maton pesuohje ennen kuin kokeilet tahranpoistoa itse. Mikäli tahra ei lähde, toimita matto pikimmiten pesulaan ja kerro, millaisesta tahrasta on kyse. Tahranpoisto ei välttämättä enää onnistu, jos tahra on ehtinyt pinttyä tiukasti kiinni materiaaliin. Kotiin kannattaa hankkia valmiiksi maton tahranpoistoon tarkoitettu palasaippua, jonka avulla tahran poistaminen helpottuu useimmista materiaaleista.

Imuroi ja tuuleta matot säännöllisesti

Matot kannattaa imuroida pari kertaa viikossa mattosuulakkeella, jotta niistä saadaan pois irtopöly ja mahdolliset roskat. Erityisesti nukkamatot ja plyysimatot tulee aina imuroida nukan suuntaisesti, ettei niiden nukka vahingoitu tai irtoa. Nukan tai kuidun suuntaista imurointia kannattaa suosia muidenkin mattomateriaalien osalta. Vältä mattojen imurointia täydellä teholla, sillä liian voimakas imu voi nostaa matosta turhaan nukkaa esiin. Muista imuroida myös maton alta.

Tuuletus tekee kaikille matoille hyvää, mutta ennen kuin suuntaat pihalle päästelemään höyryjä mattopiiskan kanssa, varmista aina maton hoito-ohjeesta, saako mattoa tampata tai ravistella. Liian kovakourainen käsittely voi nimittäin rikkoa joidenkin mattojen kuituja. Jos matto ei kestä kovempia otteita, voit asetella sen mattotelineelle nauttimaan tuuletuksesta ilman tamppausta.

Jätä suuret matot ja herkät materiaalit ammattilaisille

Väärä pesutekniikka tai -aine voi pahimmillaan pilata herkästä materiaalista valmistetun maton. Lisäksi isojen mattojen kuivaus voi aiheuttaa kotioloissa haasteita, sillä matto voi esimerkiksi venyä tai sen liimaukset voivat rikkoutua vääränlaisen kuivauksen vuoksi.

Muista, että mikään matto ei ole ikuinen, vaan tekstiilin kuidut, liimaukset ja muu materiaali kuluvat ajan myötä. Lue tästä, mitkä ovat eri mattojen yleisimpiä haasteita, kun käyttöiän loppu alkaa lähestyä.

Asiaa samasta aiheesta